LA1J RMS på HF QRT inntil videre

Grunnet en stadig tilbakevendende feil på Codec-tilkoblingen mellom PC og radio så har jeg idag tatt LA1J RMS på HF ut av drift for feilsøking. Inntil HF-siden er oppe og går igjen, så vil LA1J-10 Packet RMS på UHF fortsatt være tilgjengelig.

EchoLink

For de av dere som installerte EchoLink for flere år tilbake (min versjon ble sist oppdatert i 2007), og har savnet oppdateringer, så kan jeg informere om at det plutselig i 2021 har blitt liv i programmet igjen. Se https://secure.echolink.org/ for siste nytt og siste oppdateringer.

LA4C-10 Vara FM RMS

LA2JLA Per Olav tester i disse dager ut oppsettet for en VARA FM RMS på 144.925MHz. Så langt står utstyret i test på benken innedørs. Når Per Olav er happy så regner jeg med at utstyret blir tilkoblet ekstern antenne slik at vi andre får mulighet til å teste dette ut 😀

VARA - Nye versjoner

Jose har idag publisert nye versjoner av Vara (HF og MF) en ifm rettelse av en bug ifm nedlasting av meldingsheadere. Denne versjonen skal utbedre problemet.

Digitalt Sambandsledermøte

NRRL Sambandstjenesten gjennomfører digitalt Sambandsledermøte (tilsvarende til 2020) lørdag 18. september.

På dette møtet blir det bl.a valg. Det planlegges et fysisk møte senere på høsten.

LD4GL Winlink Packet digipeater QRT

LD4GL Winlink digipeateren på Gaupelem virker død, dvs det har ikke vært mulig den siste uken å få noe respons fra denne. Det er planer om tur til Gaupelem i nærmeste fremtid, og LD4GL vil da samtidig bli sjekket.

Signalspor

Som de fleste sikkert vet så driver NRRL Sambandstjenesten også med signalsporing, dvs analyse av posisjonsdata fra mobiltelefon for å kunne lokalisere savnende personer etter direkte oppdrag fra politiet. Så langt har det ikke vært så mange oppdrag i vårt område, men vi ble kjent med ett for ikke så lenge siden.

NRRL Sambandstjenesten har etablert en egen gruppe som jobber med dette, men tjenesten de utfører er tilgjengelig for alle politidistrikt som har et behov for assistanse. Fra SBSV sitt ståsted så har vi nå fått noe verbal informasjon om dette arbeidet, men vi har samtidig bedt om at ledelsen i Sambandstjenesten formidler dette skriftlig til alle aktive sambandsgrupper slik at vi alle vet hvilke totale ressurser NRRL Sambandstjenesten har utvoer det lokale.

Winlink stopper bruken av WINMOR

WDT (Winlink Development Team) har vedtatt å stoppe all støtte og videre bruk av WINMOR fra og med 10. juli 2020. De mener at både ARDOP og VARA er bedre og raskere, og ARDOP ble også utviklet i 2015 for å erstatte WINMOR. Winlink Teamet vil nå bruke sine ressurser på andre prosjekter og dropper derfor støtten til WINMOR. Andre moder, som nevnt over, tilbyr samme fordeler med mye bedre resultat.

Alle HF RMS gateway sysops er derfor anmodet om å fjerne WINMOR til fordel for ARDOP, VARA HF og Pactor 3 or 4 (avhengig av hva som er tillatt iht lokale regler). WINMOR vil bli fjernet som valg i kommende oppdatering for å gi plass til mer robuste og moderne digitale modes på HF. WINMOR har hatt en lang, god produktiv levetid.

LA1J RMS slo av WINMOR 17. juli, som resten av de norske RMSene.

Ifm siste oppdatering av Winlink Express til versjon 1.5.31.0 så er Winmor fortsatt tilgjengelig, men det blir færre og færre RMSer som aksepterer Winmor. For P2P skulle det ikke være noe problem.

Viktig om Winlink

Et par ting som er viktig å tenke på ifm Winlink:

  • For at kontoen skal være aktiv må den brukes innen 400 dager etter at den ble etablert, eller sist du brukte den, hvis ikke blir den slettet.
  • Det er også en grense på 29 dager for å opprettholde full funksjonalitet. Dette sikrer du ved å sende en epost via Winlink før det er gått 4 uker siden sist.

Når det gjlelder HF må du huske at hver RMS gjerne skanner et antall frekvenser/kanaler, f.eks fire for LA1J. Hver frekvens vil da "holdes" i ca 7 sekunder, som betyr at et komplett scan vil ta ca 30 sekunter. Gi deg selv derfor litt tid på den beste kanalen før du fortsetter connect.

Ny Sambandsleder Jærgruppen

LB9WH / Sindre har meddelt skriftlig at han trekker seg som Sambandsleder fra 1. juni 2019.

Styret i LA1J har utnevnt LA1NNA / Trym som arvtager fra samme dato.

Maritim Søksgruppe Stavanger

Ifm Riskadagene 2017 så nevnes det et samarbeid mellom Jærgruppen av NRRL og Maritim Søksgruppe Stavanger. Er dette samarbeid formalisert? Noen som har sitter på fakta?

Test av Pakkeradio

Haugalandsgruppen ved LA5GOA / Steen Erik har aktivert en pakkeradio digipeater på Sandve (pt LD5AV), sør på Karmøy. Denne er satt opp på 144.925MHz, og består av en eldre Motorola radio samt en PK88 TNC.

Pr idag er det oppnådd QSO mellom LA9XFA / Eivind og LA5GOA / Steen Erik via LD5AV, noe som lover godt for videre testing.

Vår bruk av Nødnett

Som FORF-medlem er NRRL tildelt et meget begrenset antall Nødnett-terminaler for etablering av samband med blålys-etater og andre Nødnett-brukere ved behov, herunder også andre FORF-organisasjoner.

Tildelingen består av et mindre antall håndapparater og mobilstasjoner (i kasett for portabel bruk som Gateway og/eller repeater). Dette utstyret er distribuert ut til noen av NRRLs grupper på landsbasis, i tillegg til at ledelsen i NRRL Sambandstjenesten har fast tildelt utstyr.

Les mer …

Litt nytt

I tillegg til å aktivere blogg har vi også etablert en kalendermodul som forhåpentligvis vil gi oversikt over de aktiviteter vi vil være involvert i.

Samtidig jobbes det med en ny nettsidemal, men dette har ikke noen hast ...

X

Right Click

No right click